eve dienkuh......

PIXZ App

Download de PIXZ App!

PIXZ Zeeland Foto van de Week ‘heb jij ze op een rijtje’? | Vrouwenpolder

PIXZ Zeeland Foto van de Week ‘heb jij ze op een rijtje’? | Vrouwenpolder

Link: PIXZ
Fotograaf: Mar10e
Plaats: Vrouwenpolder
Categorie: Dieren

Tips voor de beginnende fotograaf!

Blog door Quirien Marijs

 ‘Tips voor de beginnende fotograaf!

Door PIXZ ben ik benaderd met de vraag of ik het zag zitten om mijn vergaarde kennis m.b.t. tot met name landschapsfotografie te delen speciaal voor de enthousiaste beginnende (hobby)fotograaf. Daar werk ik graag aan mee!

Wanneer ik op een landelijke fotosite mijn foto’s wil plaatsen, lees ik in de richtlijnen ervan o.a. de zin ‘plaats alleen je beste foto`s’.. Dat is interessant! Want iemand die in zijn of haar achtertuin een foto van een bloem maakt, heeft misschien wel diens beste foto gemaakt terwijl een landschapsfotograaf wellicht dezelfde euforie bereikt als hij voor dag en dauw op pad gaat om de zonsopkomst ergens midden in de polder vast te leggen.

Toch is het goed om bij het fotograferen uit te gaan van wat basic richtlijnen. Het is natuurlijk leuk om je eigen foto geweldig te vinden maar is je foto dat dan ook werkelijk? Wellicht kan ik je aan de hand van enkele basis richtlijnen op weg helpen…

Standpunt van je camera

Wanneer je ergens foto’s van maakt kun je, zonder al gelijk aan de technische kant van het fotograferen te denken, letten op diverse dingen die van invloed kunnen zijn op je uiteindelijke foto’s. Denk bijvoorbeeld aan het standpunt van je camera. Zo kun je kinderen en (huis)dieren bijvoorbeeld in de meeste gevallen het beste fotograferen op hun eigen hoogte. Ten eerste maakt het de kinderen zelf ook ‘groot’ maar het zorgt er ook voor dat er meer van de achtergrond in beeld komt. Hierdoor kan het zelfs zo zijn dat je kunt bereiken dat alles wat zich (ver) op de achtergrond bevind, onscherp wordt zodat de nadruk op het kind of dier komt te liggen.

Ga eens door de knieën…

Hetzelfde geldt overigens ook voor bijvoorbeeld bloemen, (kleine) objecten en paddestoelen. Probeer deze maar eens te fotograferen op gelijke hoogte. Met name paddestoelen zijn vaak niet erg groot. Wanneer je die gewoon al staande van bovenaf fotografeert, zie je niet alleen de paddenstoel(en) maar ook alles erom heen scherp in beeld. Niet echt ‘spannend’. Mijn devies; ga eens door de knieën en neem je foto’s zijwaarts. Zelfs met je smartphone!

Scheve zee?

Bij landschapsfoto’s heb je met andere zaken te maken. In veel gevallen wil je dan juist wel alles scherp in beeld hebben tenzij je een bepaald hoofdonderwerp duidelijk naar voren wil halen. Waar je zoal op kunt letten zijn zaken als de horizon; let erop dat deze recht is. Ik zie regelmatig foto’s op internet waarop de horizon scheef afgebeeld is. Vooral duidelijk te zien bij zee-aanzichten. Elke beginner moet dit leren en ook ikzelf maakte me hier in het begin schuldig aan. Maar echt, een scheve horizon is gewoon niet fraai! Houd hier ook enige rekening mee bij bijvoorbeeld daken van huizen, een dijk in de polder, etc. Het begint –heel simpel- bij het rechthouden van je camera.

Wees creatief!

Wees ook creatief! Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat we alles wel gezien hebben. De ‘markt’ is v.w.b. fotografie best wel verzadigd, zeker nu we zelfs met onze smartphone aardige foto’s kunnen maken. Een foto van de Zeelandbrug, gemaakt op een fraaie zomerdag met een blauwe lucht en slechts een wolkje aan de hemel, kennen we wel. Hetzelfde geldt voor het leuke schaapje in de wei. Niets staat je in de weg om die hier op PIXZ te delen, maar je bent niet de eerste. De mooiste (landschapsfoto’s) maak je overigens ook niet op een warme zonnige zomerdag om 2 uur in de middag. Het licht is dan te fel om iets mooi in beeld te brengen. Ga er daarom eens op uit in de vroege ochtend of houd de zonsondergang aan het einde van de avond eens in de gaten. Er zijn diverse nuttige apps voor te vinden voor op je smartphone. Zo gebruik ik zelf o.a. een app voor het getij zodat ik kan zien waar en wanneer het hoog of laag water is. Tevens heb ik een app om te bepalen hoe de stand van de zon is en waar deze opkomt dan wel ondergaat. Op die manier kun je jezelf voorbereiden op fraaie situaties en dit kan je foto’s zeker ten goede komen. En geloof me; als jij op een vroege ochtend in je eentje op bijvoorbeeld het strand loopt met een fraaie zonsopkomst… beter kun je je dag toch bijna niet beginnen?

Ik benoemde al eerder de scherpte of onscherpte in foto’s. Je kunt hier op diverse manieren op een creatieve manier mee omgaan. Het spreekt echter voor zich dat hetgeen je echt wil laten zien, scherp moet zijn. Heb je foto’s gemaakt maar zijn ze niet scherp, laat ze dan voor wat ze zijn en kijk wat er de volgende keer beter kan.

Tot slot. Praktische tips

Dit blog wil ik afsluiten met enkele praktische tips. Wanneer je met regelmaat fotografeert en ook nog eens met een spiegelreflex of systeemcamera, schaf dan een tweede accu aan en zorg er ook voor dat je accu’s altijd opgeladen zijn. Op die manier ga je altijd goed voorbereid op pad en hoef je geen moment te missen. Zelf heb ik ook altijd een stuk ‘bubbeltjes’ plastic in de auto liggen voor het ‘laag bij de grond’ fotograferen. Mocht je verder overwegen om een statiefje aan te gaan schaffen –en dat kan ik zeker aanraden-, koop dan niet de goedkoopste die er is. Die zijn namelijk niet voor niets goedkoop. Een paar tientjes extra en je hebt gewoon iets beters. Fotografie is geen goedkope hobby en zeker wanneer je –zoals ik- erin doorgroeit, zul je af en toe in de buidel moeten tasten. Maar dan… is het ook extra genieten…!’

Foto’s zien van Quirien Marijs?

Ga naar zijn PIXZ Profiel!

 

 

 

PIXZ Zeeland Foto App | 100% Typisch Zeeuws

PIXZ Zeeland Foto app

PIXZ is de typisch Zeeuwse foto app! Leg de mooiste Zeeuwse kiekjes vast en deel met je volgers! Geniet van de mooiste beelden; 100% Typisch Zeeland vastgelegd in één app!

Hoe werkt de PIXZ Zeeland app?

Via de PIXZ Zeeland foto app kan je snel de mooiste foto’s bekijken, zoeken op elke Zeeuwse plaats en of categorie. De mooiste, meest unieke PIXZ komen elke week in de PIXZ Spotlight! Aanmelden kan via jouw eigen Facebook, Twitter of Google Plus account. Liever een eigen PIXZ inlog op basis van je email? Ga dan eerst naar www.PIXZ.nl, maak een account aan met jouw emailadres en log in op de PIXZ app.

100% Typisch Zeeuws

PIXZ Zeeland bevat prachtige, unieke, regionale foto’s.  Je kan bij het uploaden van een foto de categorie kiezen (natuur, dieren of Typisch Zeeuws), welke van toepassing is.

Foto’s delen?

Je kunt foto’s delen via je eigen social media (ook via de app, zie de onderstaande video) en andere PIXZ gebruikers laten weten dat jij hun foto’s mooi vindt! Leuk!

Download vandaag nog de PIXZ Zeeland Foto App! 

De app is gratis te downloaden voor IOS (iPad, iPhone) en voor Android. Klik op de onderstaande link om te downloaden.

PIXZ App google-store-button PIXZ

Hoe ziet de PIXZ Zeeland App eruit?

Scroll to top